domingo, 16 de mayo de 2010

Mockumentary: el fals documental


Entenem per fals documental o pseudodocumental aquell gènere televisiu i cinematogràfic –o bé qualsevol obra pertanyent a aquest gènere- en el qual esdeveniments ficticis són presentats a l’espectador en format documental o de no- ficció. Les obres incloses en aquest gènere acostumen a tractar i analitzar temes actuals o passats tot situant-los en un context fictici, però mantenint sempre un alt nivell de versemblança.

Un exemple de mockumentary és la pel•lícula ‘Take the Money and Run’(1969), escrita, dirigida i protagonitzada per Woody Allen.

Es tracta d’un mockumentary o fals documental que narra la vida de Virgil Starkwell, un delinqüent fracassat brillantment interpretat per Allen. El film consisteix en una successió cronològica dels moments més notables de la biografia de Starkwell, presentats de manera còmica i estrambòtica. En tant que mockumentary tot el que explica la pel•lícula és fals, ja que aquesta es fonamenta en un personatge irreal que mai no ha existit. No obstant, l’acció dramàtica es desenvolupa en un entorn completament real -una petita ciutat dels Estats Units- i això atorga credibilitat als fets narrats.

Personalment considero ‘Take the Money and Run’ una de les primeres obres mestres del genial cineasta nord-americà, qui aprofita hàbilment l’ocasió per retratar satíricament alguns dels clixés de la societat nord-americana d’aquella època. Com en tantes obres seves, en aquesta Woody Allen convida l’espectador a formar part del seu particular univers, ple d’escenes que traspassen l’absurd i de personatges peculiars que no deixen mai indiferent. Una pel•lícula altament recomanable!

No hay comentarios:

Publicar un comentario