lunes, 24 de mayo de 2010

Una història apassionant!


Pot un sol llibre abastar els principals esdeveniments que han canviat el rumb de la història i explicar-los, a més, d’una forma amena i entretinguda? El llibre de Stefan Zweig Moments estel•lars de la humanitat n’és la prova definitiva.

Es tracta d’un recull força complet d’algunes de les gestes, descobriments i creacions que d’alguna manera han canviat o alterat el curs de la història. Ens trobem davant d’una gran obra. Un adjectiu, gran, que admet dues interpretacions diferents: gran per la magnitud i transcendència dels fets històrics narrats; però gran també per l’habilitat narrativa de l’autor, el qual és capaç de transmetre en un espai reduït l’enorme emoció que amaga cadascuna de les catorze històries que conformen el llibre. Així, Zweig no es limita únicament a parlar sobre la conquesta de Bizanci, el descobriment de l’oceà pacífic o la derrota de Napoleó a Waterloo. Intenta també fer partícip el lector en tot moment situant-lo amb gran destresa en cada un dels escenaris on s’ha forjat el futur de la humanitat. Per tal de dur a terme aquesta tasca brillant l’autor parteix d’una base íntegrament històrica sobre la qual va construint cada relat. Utilitza sempre el rerefons de la història per donar vida a una altra trama que el lector pot veure, sentir i palpar perfectament, perquè n’és un testimoni directe i privilegiat. Atorga, amb altres paraules, vida i dinamisme a uns fets remots que, malgrat la seva importància cabdal, semblarien frívols i estèrils si fossin tractats des d’una perspectiva purament històrica i no literària.

Amb aquest llibre el lector gaudirà d’un seguit de petites històries, al mateix temps que se submergeix en l’oceà immens i infinit de la gran Història. Un passatemps altament recomanable per qualsevol ment intrèpida i inquieta que vulgui experimentar en primera persona la sensació viscuda per aquells qui fa segles van modificar el curs històric i van marcar grans fites que han estat referents per a futures generacions. Tal i com el mateix autor explica, són fets -casualitats molts cops producte de l’atzar- que duren tan sols un instant, però que resulten decisius durant segles i segles...

No hay comentarios:

Publicar un comentario